
Älskar att laga mat och all kreativ hobby
Birkabröd
50 gram färsk jäst
3 dl mjölk
2 msk socker
1/2 tsk salt
2 ägg
10 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
200 g mandelmassa
mjölk eller grädde
vallmofrön
1 ägg till pensling
Smula jästen i en bunke, värm mjölken till 37 grader och häll över jästen, rör tills den löst sig och tillsätt övriga ingredienser, socker, salt, ägg och mjöl.
kör i assistent eller förhand tills du har en smidig och fin deg, låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta ca 40x25 cm, hyvla över det kalla smöret med en osthyvel på halva delen, vik sedan den andra halvan över och kaval ut igen, vik i 3 delar, upprepa detta 2 gånger, kavla till sist ut en platta som är ca 70x30 cm, ganska tunn alltså, vik in ca 10 cm från långsidan och inåt, bred på den ivikta delen mandelmassan som du rört ut med lite mjölk eller grädde till en smet som går att breda på, när du brett på detta viker du den andra delen över och skär i ca 5 cm breda bitar och lägger på plåt, jäs i ca 20 minuter, pensla med det uppvispade ägget både ovanpå och på sidorna, strö ordentligt med vallmofrön ovanpå, grädda i mitten av ugnen 225 grader i ca 10-15 minuter, de ska få fin gyllene färg, låt svalna på galler under bakduk.