Älskar att laga mat och all kreativ hobby


Mandeltårta

Krispiga mandelbottnar med god smörkräm

ca 12 bitar

Bottnar:

100 g hackad mandel

1,5 dl strösocker

4 äggvitor

Fyllning:

4 äggulor

1 dl strösocker

3/4 dl mjölk

150 g rumsvarmt smör

Sätt ugnen på 175 grader

Bottnar

Rita 2 rundlar ca 22 cm i diameter på bakplåtspapper och lägg på plåtar, smörj och mjöla rundlarna lätt.

Blanda mandel och socker, vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandelsockret, bred ut smeten så jämnt så möjligt i rundlarna.

Grädda bottnarna en i taget mitt i ugnen i ca 15 minuter, lossa bottnarna från pappret och låt kallna.

Fyllning

Blanda gulor, socker och mjölk i en kastrull, låt sjuda till en tjock kräm under ständig omrörning så det inte bränns vid, ta kastrullen från plattan när krämen tjocknat och rör ner det mjuka smöret i klickar undet omrörning.

Låt krämen svalna, ställ sedna i kylen för att stelna.

Lägg ihop bottnarna strax innan servering (tar bara ett par minuter) med hälften av krämen emellan bottnarna och hälften ovanpå.

Dekorera med bär eller strö små guld och silver pärlor över, halvera gröna druvor och lägga ovanpå är oxå jättegott.

Hoppas det smakar!